Nominatie voor de Kunstschouw Award 2015

De jury voor de Kunstschouw Award 2015 voor jonge kunstenaars:
Liesbeth Labeur (kunstenares)
Kianoosh Gerami (kunstenaar, workshopgever)
Thom Schaar (Coordinator Beeldende Kunst CBK Zeeland)

De jury boog zich in haar deskundigheid vanuit een dagelijkse beroepspraktijk, over het werk van twaalf jonge kunstenaars, onder de leeftijd van veertig jaar. De aanwezigheid van meerdere kunstenaars werd daarbij als plezierig ervaren en gewaardeerd. Na een dag vol rijp beraad kwam de jury unaniem tot het besluit om de volgende drie kunstenaars [in alfabetische volgorde] te nomineren voor de Kunstschouw Award 2015:

Higashihata, Takako      Provisional Form,              keramiek, dvd- en diaprojectie

Het werk van Takako werd ervaren als ‘af’ in perfectie en in een combinatie van elementen die goed op elkaar inwerken en elkaar complementeren.

De als op een draaischijf rondcirkelende keramische vaas wordt van meerdere kanten mooi poëtisch belicht. De installatie als geheel laat zich als een eenheid vormen tot een volmaakte sculptuur. Zodanig vormt het een karaktervolle statement en maakt een zeer volwassen indruk.

Bij dit werk is de benoeming ‘mooi’ van toepassing en het werk staat als een huis!

Meer, Tim van der      10 handen lang, 3 handen breed,               audiovisuele installatie.

Inhoudelijk spreekt de jury zich uit over de plezierige verwondering die bij het binnentreden van de zelfgeconstrueerde capsule een sfeer oproept, die iedereen die met een trein reist wel herkent.

De juryleden roemen unaniem de zeer goed verzorgde presentatie van de zelfgeconstrueerde capsule die zich binnen manifesteert als een treinwagon met uitgeklapte bedden met het zicht op een ‘prettig edited’ en goed gemonteerde film.

Vries,  Jiska de              Personalize,        papier, fotografie, zeefdruk, video

Waar Takako’s werk als volwassen en compleet werd ervaren, werd de jury bij Jiska juist getroffen door een openheid naar een kwetsbaarheid die zij durft te laten zien.

Haar presentatie met zichzelf in de hoofdrol in zowel haar video als haar magazine, ontroert in wat zij toont over zichzelf maar ook in een diepe sociale bewogenheid die haar zeer na staat. De controverse tussen vrijheid en het in zichzelf terugtrekken verbeeldt een strijd. Haar magazine in alle verscheidenheid overtuigde evenzeer als de eigenheid van beeld en geluid in haar audiovisuele presentatie.

De toekenning van de Award en de prijsuitreiking vinden plaats zaterdagavond 20 juni tijdens het feestelijke Kunstmaal in de Schouwse Hoeve, Burgh

naar boven