Nieuwsbrief Kunstschouw 2010:

Voor nieuws over speciale projecten hieronder details over de speerpunten van dit jaar waaronder de meer ‘vluchtige’ en museale kunst:

“Re-Creatie” MET KUNST OP HET STRAND EN IN BOS EN DUIN:
De Boswachterij vormt een heerlijk recreatieoord en daar vindt u ‘Re-Creatie’: een project van kunstenaars die kunst ‘re’-creëren uit afvalmaterialen, natuuroverblijfselen en juttersvondsten:

Op het strand.
Het strand vormt hier het hoogtepunt, daar waar Edwin Kragten in zijn element is in zijn eigen wereld van interactie met materie, de weidse omgeving van strand, zee en duinen en publiek. Begeleid door het geluid van de aanrollende golven werkt hij vanuit zijn mobiele atelier aan een enorme Strandwachter en grote rechtop staande ‘bezielde’ schilderijen van zand, zeewater en juttersvondsten. Hij omlijst zijn werk met voordrachten van klankdichten. De fotografe Adrien Cozijnsen zal er een fotoboek over maken onder de naam ‘Kunstschouw’.
Edwin Kragten Kunstschouw 2010Edwin Kragten 2 Kunstschouw 2010

Juttersvondsten
vindt u in het Juttersmuseum waar ook Rien Claessens kunstkubussen staan waarin hij vorm geeft aan schimmelprocessen op vondsten uit de omringende natuur.

Recreanten en wegwerpmaatschappij.
Laat u zich hier langs de wandel- en fietspaden meevoeren door bos en duin terwijl u onderweg de met oude plastic kledingzakken beklede, uit sloopijzeren bouwbewapening gecreëerde ‘Recreanten’ van Joke Sentse tegen komt en Annelies Hordens kwetsbare mensfiguren van gebruikte plastic boodschappentasjes, als lege omhulsels van onze wegwerpmaatschappij.
Kunstschouw 2010

Binnen in de Excursieschuur vindt u ook de Kijkkastjes van Eline Ouwendijk met oude zeetafereeltjes uit afval.

Theater.
Het gezelschap Applaus en Rozen brengt in de openlucht van dit toepasselijke bosdecor het stuk “Niet doen, Sneeuwwitje”. Breng zelf uw stoel of picknickkleedje mee.  Nog meer? Jazeker!

Een Kunstenaarsenclave:
In het gehuchtje Burghsluis dat met zijn kleine haventje vol vissersbootjes over Franse charme beschikt, vormen de bijgebouwen van de klassieke buitenplaats Mon Plaisir elk jaar weer een ware kunstenaarsenclave met Kees van de Ven als vaste atelierbewoner en dit jaar met Flos Winks ‘Aantasting’: een installatie van transparante doeken. Maak eens een wandeling door haar ‘bos van aangetaste bomen’.
En hier is nog veel meer te beleven.

Karakteristiek Zeeuwse agrarische schuur:
Aan de overkant van de dijk staat de Agrarische Uienschuur, waarin actuele kunst een rustiek maar ook industrieel decor vindt van ruwe wanden, ijzeren frames aan het plafond en decoratieve wielvormige ventilatieopeningen. Eef de Graaf – volgde na haar academische opleiding filmworkshops olv Frans Zwartjes – experimenteert met videoproducties en regisseert en produceert 16mm films in interdisciplinaire composities dans, muziek, beeldende kunst en video), vertoond en bekroond in binnen- en buitenland. Zij toont hier filmstills en draait een filminstallatie. Marleen Hartjes vult de ruimte met vluchtige aluminium ‘omhulsel’ sculpturen, als echo’s van toeschouwers die er een moment geleden nog uit weggelopen zijn. Aan de hoge ijzeren frames hangt Iebeltje van der Spoel immens uitvergrote fotografie van haar ‘essentie van dieren’. Over dieren gesproken. Hier, waar de uienlucht nog hangt, opent Viviane Rose haar Reisburo BiDOV (Bio-Industrie Dieren op Vakantie), ondertussen op een bakfiets langs de route van de Kunstschouw klanten ronselend.
Kunstschouw 2010 Kunstschouw 2010

Workshop “Schelpenmozaïek’’
De Kunstschouw heeft als vast programmaonderdeel een workshop met ook weer in 2010 een educatief element. De kunstenares Hetty de Wette gaat met kinderen van  basisschool  De Stove  werken aan het thema ‘Mozaiek’.  De expositieruimte wordt – hoe kan het ook anders – een strandhuisje –  op lokatie van Hetty.
Zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Dat kan hier. En neem vooral uw kinderen mee. De schelpen zijn al voor u verzameld, u hoeft alleen nog maar de mooiste uit te kiezen en het ‘mozaïeken’ kan beginnen. Veel kunstplezier!
Kunstschouw 2010Kunstschouw 2010

Academie
In het educatieve kader volgen we ook ieder jaar studenten van een kunstacademie: dit jaar 6 bachelors van de Willem de Kooning Academie van de afdeling Illustratie. Dit geeft een kijkje in de achtergronden van het hoe en waarom van een roeping, die niet altijd even gemakkelijk is. Vraag eens naar hun ontwikkeling in de schuur van Van Langeraad in Kerkwerve en zie hier ook hoe de Zeeuwse Kris van de Werve – pas afgestudeerd als autonoom kunstenares – in een interactie tussen ‘Kerkwervse’ verhalen en het publiek een geschiedenismachine plaatst, gemaakt van ‘hout met een verleden’. Bezoekers kunnen stukjes geschiedenis de lucht in laten vliegen die aan een parachuutje zullen neerdalen over het dorp. Deze verhalen kunnen weer een eigen leven gaan leiden in een door iedereen te lezen nieuwe geschiedenisinstallatie. Hoe? Dat kunt u hier gaan ervaren…

Molen
Een spannende interculturele ontmoeting vindt plaats in een antieke, nog ‘knarsend’ werkende graanmolen in Burgh-Haamstede waar Lawrence Chikwa van ver komt om deze oerhollandse omgeving met zijn Afrikaanse cultuur te confronteren. Wordt dit een botsing of een samensmelting?

Beeldentuinen
Aan de noordkant van Schouwen, in Renesse, zijn diverse beeldentuinen vaste prik op de agenda. De Prinsenhoeve vormt met een verstild duinvennetje en omringd door haar natuurlijke bos en duin landgoed een prachtige omgeving voor ruimtelijke kunst.
Kunstschouw 2010

Prinsenhoeve buiten en in de kapschuur
Even buiten het dorp Noordwelle is Huize Zélandia met de indrukwekkende parktuin al jaren een favoriet adres voor grote sculpturen.
Kunstschouw 2010
Pittoreske ringdorpen en een installatie in een kapel
Midden in de Zeeuwse polders liggen onbedorven ringdorpen aan de kunstschouwroute waarvan Noordwelle een uniek voorbeeld is, gevormd rond de oude dorpskerk met haar verrassend gekleurde interieur, die een stijlvol decor vormt voor subtiele installaties .In een kerk kunnen mensen zich afzonderen van de wereldse hectiek, in een ruimte waar een innerlijke reis kan beginnen. Dit gegeven koos het kunstenaarsduo Ckwadraat, bestaand uit Caroline Diepstraten en Caroline Penris, als uitgangspunt voor een installatie in de consistoriekamer van de NH kerk aan de Ring in Noordwelle: Carpe Diem. Om dit idee te verbeelden maken zij een labyrint en vullen de hele ruimte met draden. De bezoeker die het hart van het labyrint bereikt kan een bloem plukken en meenemen. Naarmate de tijd verstrijkt zal het werk van bloemen zich naar de buitenwereld verplaatsen. Elke bezoeker laat zo een nieuw beeld ontstaan en wordt onderdeel van de installatie.

naar boven