Nieuwsbrief 2012

De Kunstschouw is al jaren een begrip op Schouwen-Duiveland, de grootste manifestatie op het gebied van beeldende kunst in Zeeland. Kunst combineert op Westerschouwen op spannende wijze met authentiek Zeeuwse, veelal private lokaties, tijdens de Kunstschouw voor publiek toegankelijk.
Dit jaar alweer de 19e editie die een podium biedt aan zowel gevestigde kunstenaars als aanstormend talent veelal zelf aanwezig, met klein tot zeer groot werk in alle disciplines, zowel binnen als buiten, ook in de vrije natuur en de openbare ruimte van het Zeeuws cultureel erfgoed.

Steeds meer jonge enthousiaste kunstenaars weten ons te vinden. Hun installaties van jonge kunstenaars zullen u zeker niet ontgaan en doen u misschien afvragen naar hun beweegredenen. Juist bij de Kunstschouw is het mogelijk om ze aan te spreken, dus vraag het vooral!

Met onze oude doelstelling om hedendaagse kunst te presenteren in samenhang met het Zeeuwse landschap maar zeker ook het Zeeuws culturele erfgoed, wijzen wij u graag op de exposities in en rond de mooie historische kerkjes in het midden van nog onbedorven authentieke ringdorpen.
Van groot belang vinden wij het ook om de jeugd bij de kunst te betrekken en scheppen daarom ook dit jaar weer mogelijkheden tot educatie en interactie tussen kunst, kunstenaars en scholieren en ander jeugdig publiek. Volledige informatie vindt u in het full color Kunstschouw Magazine dat u vanaf 7 mei kunt aanschaffen. Tevens vindt u daarin de omringende activiteiten zoals demonstraties, workshops, theater en muziek.

Enige tipjes van de sluier van de Kunstschouw 2012 lichten wij hier nog voor u op:

Honderd tachtig vrouwelijke torso’s vormen het spektakel van een boeiend samenspel tussen hedendaagse kunst en Zeeuws cultureel erfgoed.
De torso’s werden door de Zeeuwse kunstenaar Luc Ingels in steen gegoten (liquid euvielstone)en wegen per stuk ca 100 kg.
Waarom vrouwen? Zij schenken het leven maar het leven laat ook sporen na. Van hun lichamen valt zoveel af te lezen. Zij vertellen levensverhalen van mensen: jonge, oude, dikke en dunne, gave, gerimpelde en soms ook gehavende, oude verhalen en recente, mooie en minder mooie. Ze gaan over levenslopen en levenscycli en waar zouden ze liefdevoller kunnen worden neergelegd dan rond dit oude kerkje van het nog geheel authentieke ringdorp Noordwelle, dat zelf zoveel zou kunnen verhalen over de Zeeuwse levens rond de ring van dit ongeschonden dorp.

Wij vinden het van belang dat deze torso’s niet uit het zicht verdwijnen maar getoond worden in het midden van het dorp waar ze, zo boeiend contrasterend met het groene gras en toch ook zo passend rondom dit karakteristieke kerkje, zullen liggen en tot denken zullen noden. De toeschouwer loopt hier 3 weken lang rond en ‘leest’ er zijn eigen verhaal in.
De kerkenraad en de bewoners van de ring hebben zich positief achter dit idee geschaard.
Wanneer: de installatie zal te zien zijn gedurende drie weken, namelijk een week vóór, een week tijdens en nog een week na de Kunstschouw Westerschouwen 2012.

Rode kappen hangen als enorme bloemen in een bos aan de kust.
In het bos dicht aan de kust wiegt de zeewind rode kappen die als enorme bloemen vanaf de stam van de bomen groeien. Duik onder en verberg het – moede – hoofd in de stilte van de binnenkant en beleef de intimiteit van een eigen kleine wereld, zonder ruis van het buitengewoel in een installatie van Marjorie Slooff. Nog een keer brengt zij geluid in en buiten beeld in een 6 meter lange installatie die zij eerder vervaardigde, samen met Merel Holleboom.

De Nachtwacht, symbool van Nederlands cultureel erfgoed
Bijzonder trots zijn wij op het monumentale Nachtwacht Research Project, dat voor het eerst in Nederland getoond wordt. Acht werken in hetzelfde formaat als Rembrandts werk. Deze kunnen in Zeeland moeiteloos gepresenteerd worden in een grote boerenschuur, net achter de dijk van de Oosterschelde.

Rembrandt gaf een zeer eigentijdse artistieke invulling aan deze opdracht die vastgeroeste ideeen van zijn tijd doorbrak. Een aantal hedendaagse kunstenaars realiseerden een eigen versie en interpretatie op dit werk. Het ‘Nachtwacht Research Project’ wilde de wereld rondgaan en sommige werken zijn her en der gebleven. Acht kunstenaars, onder wie Aldert Mantje, Liz Tuythof en Rob Scholte, hebben Zeeland op hun pad gevonden en wij willen u graag hun spannende versies van dit historische kunstwerk presenteren, in een toets aan eigen tijd.  Heel mooi en humoristisch is bijvoorbeeld de ‘Two minutes later’ van Jan Maris & Aldert Mantje, met een knipoog naar de hedendaagse fotografie: “even poseren, een click en iedereen gaat weer zijns weegs”.

Neem plaats in een Camera Obscura
Loop door het bos bij de Boswachterij, neem dan eens plaats in een donkere camera obscura en zie het licht: hier ligt uw kans om de omgekeerde wereld vast te leggen in een eigen getekende impressie zoals Eddy Becquart en Jan van Breugel al eerder deden, reizend in hun mobiele camera over de kop van Westenschouwen. Beschouw hun werk en beleef het zelf.

De dagelijks gedekte tafel blijkt een illusie
In het Koor van de kerk in Noordwelle laat illusha zich leiden door de zoektocht naar de balans tussen ratio en gevoel die de mens in de complexiteit van deze maatschappij niet kan bereiken en haar verwijdert van de natuur. Dit verbeeldt hij in een installatie die lijkt op een bijna klassiek huiselijk tafereel, een onderdeel van de dagelijkse routine van een gedekte tafel. Maar dit blijkt een illusie en inwisselbaar door een suggestie van een onvermijdelijke voorbestemming die hij vorm geeft in een symboliek van eieren in kooien, gedragen door ooit levend hout. In ander werk laat hij de mens de natuur ontleden op zoek naar antwoorden en oplossingen.

Lachen in de kerk van Burgh
Marjet Boek laat in haar lachinstallatie anonieme monden van vreemden de bezoeker aanspreken. Zij performen als exotische wezens, zelfstandig, zonder gezicht zich vormend en vervormend van nietszeggende neutraliteit tot emoties die zich voorzichtig zichtbaar maken en onstuitbaar ontwikkelen tot frivole vrolijkheid in een interactie met u.

Stap met zijn humoristische beesten mee de wereld in van Ilja Walraven
Ilja laat zich al werkend door het beeldende proces verrassen, meer ‘vindend’ dan ‘zoekend’. Met humor stappen fantastische beesten de vele lagen intens kleurende verf van zijn werk binnen, waarin allerlei verrassende materialen elkaar ontmoeten. Buiten vliegen uitgeknipte stalen vogels in Ilja’s wondere wereld rond, een wereld die hij ook tracht te vangen in eigentijdse disciplines zoals film, zodat wij zijn creatieve proces al schetsend kunnen volgen op Youtube. Vindt zijn wereld langs de Kunstschouwroute in een tuin aan de Vertonsweg.

Geluid wordt zichtbaar.
In een boerenschuur bij Hofstede Oud Brabers plaatst Daan Lievense ‘een bak vol muzikale inkt’.  In zijn installatie Untitled Physics #2 wordt geluid zichtbaar. Daan gaat hier uit van natuurkundige waarden van geluid. Tonen genereren echter geen hoorbaar geluid maar golfpatronen in inkt. Zij zijn geprogrammeerd om voorafgaande tonen en volumes te herkennen en in een keuze daarop te reageren. Zo vormen geluidsgolven het beeld in een semiwillekeurige volgorde, in een oneindig gesloten systeem van verschillende reeksen. Laat uw waarneming over ruimte en objecten door hem ondermijnen en wordt bewust van de complexiteit van schoonheid.

Esther Hoogendijk verbindt haar installatie van moleculaire structuren ook met deze schuur, in een speciaal voor deze locatie door haar gecreëerd nieuw werk, dat inzoomt op de natuur maar de realiteit wel een ander perspectief geeft.

En ongeveer om de hoek, in de boerenschuur van de monumentale Hofstede Mon Plaisir, bevolken natuurzijden ‘Vuurvogels’ een beschilderde textiele installatie van Mariolène Fikkers – van Rijckevorsel.>

Mieke Thijssen brengt haar textiele mobiel op een hoger plan, boven de hoofden van de kerkgangers in het middenschip van de kerk Noordwelle, waar Karlijn Zinken een deur verder een lichtbaken in het donkere voorportaal plaatst.

Gezonde en hete workshops:
In het koetshuis van Hofstede Mon Plaisir kunt u bij Wilma van der Lee een workshop droge naald etsen volgen. Composeer, graveer en druk milieuvriendelijke etsjes, gezond zonder zuren.

Marjorie Slooff wordt gefascineerd door het creatieve proces van smeltende metalen, glas en kunststoffen die in een eigen vorm gegoten worden. Zij geeft lessen in brons gieten en verzorgt dit jaar bij de Boswachterij een workshop. Ontwerp en vorm uw eigen bronzen penning en maak in de buitenlucht de hete spanning van het gieten mee. Interesse? Neem een voorproefje op de magie van het proces via het volgende filmpje
Meer informatie over de workshops vindt u  in het Kunstschouw Magazine.

Jonge kunstenaars en hun kunstcarrière
Ook dit jaar weer stimuleren wij jonge academieverlaters en beginnende kunstenaars met een financiële ondersteuning om hen een podium voor hun kunst te kunnen bieden en tevens door de uitreiking van een Award. Zij laten u zien wat en waar hun nog korte carrière hen gebracht heeft. Een enorme opgave van dit prachtige maar veeleisende beroep. Zeker in tijden van bezuinigingen! Wie kiest er nu nog zo’n bestaan? Zij zijn aanwezig tijdens de Kunstschouw; u kunt het hen vragen!

Educatieve samenwerking
Scholen nemen ook weer een kijkje in de keuken van de Kunstschouw en ontdekken steeds vaker de mogelijkheid tot samenwerking. De jeugd heeft de toekomst en wij hopen dat kunst daar een plaats in krijgt.

Verschillende basisscholen brengen al enkele jaren educatieve bezoekjes aan locaties en nemen ook deel aan interactieve projecten met kunstenaars. Dit jaar de Kirreweie uit Burgh-Haamstede onder leiding van Kris van der Werve, Award winnares 2010. Leerkrachten en leerlingen van het middelbaar onderwijs uit de kunst- en cultuurklassen van Pontes Zierikzee en Goes krijgen een programma aangeboden om onderzoek te doen naar de verschillen in kunstinstallaties, een actuele stroming in de hedendaagse kunst, die zich goed leent voor onderzoek en verdieping in zowel het werk als de kunstenaar.
Verder kunnen allerlei schoolgroepen op eigen niveau workshops volgen.

De aanwezigheid van kunstenaars tijdens de Kunstschouw vormt een aantrekkelijk en nuttig onderdeel; een kijkje in de keuken van een kunstenaarsbestaan kan heel verhelderend zijn.

naar boven