Naakte waarheid en kwetsbaarheid van het leven

Inge van Rijsbergen - Kunstschouw 2014In de installatie van Inge van Rijsbergen heeft de historie van een oude vrouw zijn weerschijn in haar garderobe, die fungeert als een leidraad voor het leven.
De vrouw lijkt hier haar leven te overpeinzen. Onder welke omstandigheden droeg zij deze kleding? Als versiering? Als camouflage? Welke keuzes heeft zij ooit gemaakt om zich te bedekken? Welke keuze kan zij nu nog maken?
De installatie werkt als een kijkdoos die ons een kijkje in haar leven geeft. Met nog meer kijkdozen, gegoten in vogelkooitjes, geeft Van Rijsbergen ons ook nog kijkjes in de levens en huiskamers van gemiddelde Nederlanders.

Inge van Rijsbergen toont hiermee aan dat het werken met textiel kunst kan genereren. Na 20 jaar als modeontwerpster gewerkt te hebben, vond zij dat het ontwerpen van draagbare mode haar teveel beperkte. Het gaf haar wel de ervaring in het werken met textiel maar daagde haar ook uit om te experimenteren met allerlei andere stoffen en materialen. Materialen die haar leidden op een zoektocht naar een doel. Daarmee trok zij haar werk naar een breder en vervolgens hoger, conceptueel plan.

naar boven