Mirlitones

Mocht u wat rust zoeken, ga dan eens languit liggen om Mirlitones te beleven in een historische boerenschuur  en laat u verrassen door violen die spelen op eigen wijze of luister naar concerten op een ‘glijorgel’..
Een installatie geïnspireerd op primitieve muziekinstrumenten waarbij een membraan door blazen of zingen in trilling wordt gebracht. Het startpunt van de installatie was het spectaculaire lawaai geproduceerd door plastic kinderinstrumentjes, gehoord in de leefomgeving van de kunstenaars bij  ‘de begrafenis van de sardien’ aan het eind van het lentefeest in Murcia, een stad in Zuid-Spanje aan de oever van de rivier de Segura.

Languit liggend om Mirlitones te beleven - Kunstschouw 2013Nu klinkt dit geluid in Zeeland, in Burghsluis aan de oever van de Oosterschelde. De instrumenten hier hebben echter veel grotere afmetingen waardoor zware geluiden ontstaan. Lucht wordt met een compressor door pijpen gestuurd, zodanig dat kleine fluctuaties in luchtdruk subtiele veranderingen en boventonen teweeg brengen. De verticaal hangende pijpen, 1 tot 3 m lang, moeten via een netwerk van slangen en kranen de lucht delen wat een fragiel, complex en onvoorspelbaar concert oplevert.

naar boven