Kunst en natuur

De Kunstschouw promoot en koestert hedendaagse kunst en cultuurhistorie.  Dankzij de opzet van de Kunstschouw om kunst op bijzondere (fiets)locaties te brengen wordt ook de natuur en het landschap onder de aandacht gebracht. Behalve door Zeeuwse klei kenmerkt de omgeving van de Kunstschouw zich ook door bos en duin. Twee kunstenaars tonen op geheel eigen wijze de liefde voor de natuur in hun werken bij de Boswachterij.

Ab Esenbrink  - Kunstschouw 2013Ap Esenbrinks carrière loopt van de sociale academie naar de kunstacademie. Hij werkte als artdirector voor het kinderprogramma Villa Achterwerk en  maakte videofilms voor peuters en kleuters met kleine plastic poppetjes. Toen stapte hij af van het beeldbuisgebeuren en koos voor de ontwikkeling van eigen beeldend werk. Nu maakt hij beelden van afval en natuurlijk materiaal dat hij verzamelt en sorteert en waarmee hij zich daarna omgeeft.
Hij laat zich door de veelkleurige, bijzondere maar soms ook bizarre uitstalling ervan inspireren om huiden te vormen voor de beesten die hij maakt; vogels en vissen, zo toepasselijk voor dit bos aan zee. De huiden geven door de hergebruikte materialen een tijdsbeeld weer en maken je bewust van de schoonheid ervan. Hij ziet onmetelijke mogelijkheden in weggegooide bakblikken, trechters, slacentrifuges en luxaflex, maar ook in uitgevallen veren en gesprokkelde takken die ons erop willen wijzen dat we zuinig moeten zijn op de natuur:
“Want we willen geen plastic vissen in het echt.”

© Dorothé ArtsOok Dorothé Arts maakt een op deze locatie afgestemd werk. Zij creëert in landart groeivormen van niet-natuurlijke materialen die in een bepaalde omgeving geplaatst, een vervreemdend karakter hebben maar tegelijk toch onderdeel zijn van het landschap. Zij wil bij de toeschouwer vragen oproepen over de relatie tussen mens en natuur. Hoewel beide kunstenaars zich uitdrukken in een zeer eigen vormentaal, delen zij een fascinatie voor de natuur en een inhoudelijke boodschap die zij willen uitdragen in hun werk.

Behalve door bos en duin wordt De Boswachterij begrensd door de zee, een stukje natuur dat Inge de Groot laat terugkeren in haar schilderijen. Haar inspiratie vindt zij gedurende lange wandelingen op eilanden, langs zout water, strand en het lijnenspel van duinen. Juttersvondsten verwerkt zij in lijsten van zout hout. Haar werk sluit naadloos aan bij de omgeving.

naar boven