Kracht van de Hoge Burgh

Dinsdag 11 juni 2013 werd de Kracht van de Hoge Burgh geplaatst op de Ringwalburg in Burgh, waar het voor drie jaar een thuis zal vinden.

De Kracht van de Hoge BurghVoor de Kunstschouw zocht de door ons uitgenodigde kunstenares Wieke Terpstra de Zeeuwse cultuur door beelden uit het verleden op te wekken, vervaardigd uit door haar gelaste ijzeren frames. De Kracht van de Hoge Burgh is een monumentale installatie met Vikingschepen en een boerentrekpaard van monumentaal formaat gebaseerd op de historie die zich afspeelt op de Ringwalburg in Burgh, de oudste overgebleven plek van Schouwen-Duiveland, waar nog sporen zichtbaar zijn van een verdedigingswerk uit de Karolingische tijd.

Wij bezochten Wieke in de Haagse Wapenings Centrale waar zij – tussen de mannen die grote stalen matten voor bruggen en wegen lassen – zich even vaardig en letterlijk tot op grote hoogte ook weet te wapenen met dezelfde lasapparatuur om hiermee gigantische modellen te scheppen die in ronde vormen wel heel sterk afwijken van het rechtlijnige ‘mannenwerk’.  De ronde vormen boog zij om tot het voor dit gebied zo karakteristieke Zeeuwse trekpaard waarmee de kunstenares de boerengemeenschappen symboliseert die zich op de Ringwalburg terugtrokken wanneer zij bedreigd werden door de Vikingen. Wieke vond haar inspiratie hiervoor op het boerenland in Amber, een jong paard.

Wieke Terpstra -Kracht van de Hoge Burgh - Kunstschouw 2013

Deze installatie is nog te bekijken tot 2015.

naar boven