Honderd tachtig vrouwelijke torso’s

Kunstenaar Luc Ingels plaatst zijn 180 torso's - Kunstschouw 2012Honderd tachtig vrouwelijke torso’s vormen het spektakel van een boeiend samenspel tussen hedendaagse kunst en Zeeuws cultureel erfgoed.

De torso’s werden door de Zeeuwse kunstenaar Luc Ingels in steen gegoten (liquid euvielstone)en wegen per stuk ca 100 kg.  Mooi en sereen lagen ze gegroepeerd rond het kerkje.

De torso’s werden tijdens de Kunstschouw veel becommentarieerd; zij riepen veel emoties op, wat een belangrijk aspect vormt van de communicatie tussen kunst en mens.

Honderd tachtig vrouwelijke torso’s

Ook schoolkinderen lieten zich al huppelend tussen en springend rond en soms zelfs over de lijven niet onbetuigd in hun commentaar! Een mooie kans om scholieren bij kunst te betrekken die aangegrepen werd.

Zo waar ook, dat de toeschouwer maar zeker ook de omgeving de kunst mede maakt: waren de torso’s eerder in Zeeland gezien als zonnebaadsters, deze luchtige indruk maakten ze hier zeker niet. De essentie lag dit keer gevoeliger en veel dieper in ieders persoonlijke perceptie.

Waarom vrouwen? Zij schenken het leven maar het leven laat ook sporen na. Van hun lichamen valt zoveel af te lezen. Zij vertellen levensverhalen van mensen: jonge, oude, dikke en dunne, gave, gerimpelde en soms ook gehavende, oude verhalen en recente, mooie en minder mooie. Ze gaan over levenslopen en levenscycli en waar zouden ze liefdevoller kunnen worden neergelegd dan rond dit oude kerkje van het nog geheel authentieke ringdorp Noordwelle, dat zelf zoveel zou kunnen verhalen over de Zeeuwse levens rond de ring van dit ongeschonden dorp.
Luc Ingels - 180 vrouwelijke torso`s - Kunstschouw 2012Wij vinden het van belang dat deze torso’s niet uit het zicht verdwijnen maar getoond worden in het midden van het dorp waar ze, zo boeiend contrasterend met het groene gras en toch ook zo passend rondom dit karakteristieke kerkje, zullen liggen en tot denken zullen noden. De toeschouwer liep hier 3 weken lang rond en ‘las’ er zijn eigen verhaal in.

naar boven