Het Nachtwacht project

De Nachtwacht, symbool van Nederlands cultureel erfgoed.
Bijzonder trots zijn wij op het monumentale Nachtwacht Research Project, dat voor het eerst bij de Kunstschouw in Nederland getoond werd.
Acht werken in hetzelfde monumentale formaat als de originele van Rembrandts; per stuk 3,63×4,37 meter.  Deze werden moeiteloos gepresenteerd  in een grote Zeeuwse boerenschuur, net achter de dijk van de Oosterschelde. Grof genageld aan de stoere wanden hingen zij sereen en museaal als Nachtwacht Research Project, geheel in de eigenzinnige sfeer van de oorspronkelijke Nachtwacht van Rembrandt in zijn tijd.

Nachtwacht Research Project bij Kunstschouw 2012Rembrandt gaf een zeer eigentijdse artistieke invulling aan deze opdracht die vastgeroeste ideeen van zijn tijd doorbrak. Een aantal hedendaagse kunstenaars realiseerden een eigen versie en interpretatie op dit werk.
Acht kunstenaars, onder wie Aldert Mantje, Liz Tuythof en Rob Scholte, hebben Zeeland op hun pad gevonden en de Kunstschouw presenteerde u graag hun spannende versies van dit historische kunstwerk, in een toets aan eigen tijd.

Heel mooi en humoristisch bijvoorbeeld is de ‘Two minutes later’ van Jan Maris & Aldert Mantje, met een knipoog naar de hedendaagse fotografie: “even poseren, een click en iedereen gaat weer zijns weegs”.
Nachtwacht Research Project bij Kunstschouw 2012Liz Tuythof vond als enige vrouwelijke deelneemster dat een vrouwelijke nachtwacht, genaamd ‘Woman Warriors’ niet mocht ontbreken.
Rob Scholte nam voor zijn ‘N8w8’ als uitgangspunt steken en afhechtingen van de achterkant van een borduurwerk.
Verder  waren ook de  indrukwekkende ‘nachtwachten’ te aanschouwen van
Menno Schenk & Adriaan Koster  met  ‘XXVI X MMMVII’,
Hugo Kaagman maakte de ‘Delft Blue Nightwatch’,
Nachtwacht Research Project bij Kunstschouw 2012Aldert Mantje & Terry Adkins met ‘The Black Page’,
Ido Vundering met de ‘Wall of fame’.
Thijs Rhijnsburger met ‘The Militia’ Nachtwacht Research Project bij Kunstschouw 2012

Zie ook www.nrpworldwide.nl en n8w8 – Nachtwacht Research Project

naar boven