De kwetsbare mens

Hoe kwetsbaar wij zijn door kunstenaar Kees van de Ven - Kunstschouw 2013De Oosterschelde vormt voor kunstenaar Kees van de Ven een belangrijke bron van inspiratie die u in zijn atelier vlak bij de Oosterschelde zeker terug zult vinden.
Inspiratie, ingegeven door het water dat altijd in beweging is en dat voortdurend verandert door de wind die je soms nauwelijks voelt, maar die je op een ander moment van de dijk blaast. Inspiratie ook door de schorren, slikken en zandbanken die tweemaal per dag droogvallen en door de talloze dieren en planten die hier hun leefgebied hebben, zowel boven als onder water.
Tevens inspireert hem de Oosterschelde als terrein van menselijk ingrijpen. De strakke lijnen van de eindeloos lijkende dijken, de afgebakende mosselpercelen, de wildgroei van oesters, de signalen voor de scheepvaart.
Maar de Oosterschelde is ook een bron gebleken van verwoesting en dood. In de loop van de eeuwen zijn tientallen dorpen en zelfs hele steden door stormvloeden in de Oosterschelde verdwenen. Om herhaling van deze rampen te voorkomen zijn de Deltawerken gebouwd. Maar laten wind en water zich ketenen?

Speciaal voor de twintigste editie van de Kunstschouw heeft Kees van de Ven een beeld gemaakt waarin hij de altijd dreigende kracht van wind en water verbeeldt. De sculptuur, meer dan vijf meter hoog, werd 7 juni 2013 met hulp van een kraan van het Waterschap, geplaatst bij het haventje van Burghsluis, aan de rand van de Oosterschelde. Om ons eraan te herinneren  Hoe kwetsbaar wij zijn.

Zie de video van Kees over de tot standkoming van dit kunstwerk.
Bekijk ook de videoreportage of luister naar het geluidsfragment dat Omroep Zeeland maakte over Kees van de Ven en zijn kunstwerk.

Ook na de Kunstschouw is dit kunstwerk nog tot 2015 te bekijken bij het haventje van Burghsluis.

naar boven