De Kunstschouw ook voor de jeugd!

Educatieve projecten:

Beeldsonnetten leggen

Leerlingen uit 4-VWO van de Pontes Pieter Zeeman school in Zierikzee leggen beeldsonnetten bij de Kunstschouw. Sonnetten zonder woorden? Jazeker, met beelden in ritme gevangen. Dat kan met schelpen, knopen, slakkenhuizen of bijvoorbeeld spruiten… Liefst Zeeuwse natuurlijk!
Visuele poëzie geïnspireerd op het boek Rond vierkant vierkant rond van Ted van Lieshout. Samen met hem wordt deze workshop door de Poëziekamer Schouwen-Duiveland georganiseerd. U kunt het zelf ook proberen in de tuin van Landhuis Seres.

Beelden in film en foto

Leerlingen van HAVO en VMBO van Pontes Pieter Zeeman rijden per bus naar diverse binnen- en buitenlocaties van de Kunstschouw. In opdracht leggen zij hun gedachten over ter plekke ontdekte favoriete – of juist niet favoriete – kunst in quotes en beelden vast. Een vrije keuze maar die wel wordt beoordeeld door de docent. En wij kijken uit naar de meest creatieve resultaten en leggen deze vast op onze site.

Een heilig hart als winnaar

Ook dit jaar selecteerde een delegatie van de kunstcommissie een werk uit het openbaar tentamen van 5-HAVO en 6-VWO op het Leerplaza van Pontes Pieter Zeeman. De keuze viel op Nica Odinots weergave van de Sacre Coeur, een poëtische weergave van de letterlijke woordbetekenis. Te zien in de kerk van Renesse.

Plastic Soep

Het zo actuele kinetische werk Plastic Soep van Joyce en Karlijn, leerlingen uit 6-VWO  van Pontes Het Goese Lyceum, werd gecreëerd met grote aandacht voor de problematiek van de toenemende zeevervuiling. Het kreeg van ons een plaats in het Inspiratiecentrum op de Brouwersdam.

Breng hout tot leven

Harry Schumacher begeleidt het educatieve project op de Radarschool Helchersee in Scharendijke. Met behulp van ‘wezens’, gevormd door takken, onderzoekt hij samen met basisschoolleerlingen de grens tussen wanneer een tak nog gewoon een tak is en wanneer de tak een eigen leven gaat leiden.

De kinderen experimenteren door te zoeken naar wanneer een tak deel wordt van een organisme, bijvoorbeeld met een lijf, arm of been. De alternatieve wezens die zo ontstaan zijn afhankelijk van de natuurlijke vorm van takken maar ook van de eigen verbeelding.

De sculpturen vormen ook een confrontatie. Harry Schumacher stelt de manier waarop de mens met de natuur omgaat aan de kaak. ‘We plaatsen onszelf boven de natuur, ook al maken we er deel vanuit.’

Bezoekende kinderen kunnen deelnemen aan de workshop in het Inspiratiecentrum op zondagmiddag 19 juni.

Vilten met zeewier

Nog een workshop voor scholieren van basisschool ’t Staepel’of uit Renesse wordt verzorgd door Jolan Dufourné, ‘Vilten met zeewier’, natuurlijk Zeeuws, in de tuin van Landhuis Sere. Ook daar kunnen bezoekers aan meedoen op zondagmiddag 12 en zaterdagmiddag 18 juni.

naar boven