‘De Aardappeleters’

Wie kent ze niet? Het werk van Dragan Despotovic sluit aan bij een trend in de figuratieve kunst die zich – met een knipoog – wil laten inspireren door Oude Meesters. Welke hij hier bedoelt behoeft naast de titel Aardappeleters voor niemand nadere uitleg. Waarom deze keuze van een hedendaagse kunstenaar: “Omdat ik communicatie met het culturele erfgoed erg belangrijk vind, probeer ik vanuit een nieuwe tijd een bepaald thema te verwerken in een totaal ander, hedendaags medium.”
De aardappeleters - Dragan Despotovic - Kunstschouw 2011

06 Kunstschouw impressie 2011

Eerder droeg hij een ‘huldetentoonstelling’ op aan Rembrand, gecreëerd in golfkarton. Vincent van Gogh inspireerde hem met zijn schilderijen maar ook met zijn brieven  waarin hij de mensen beschreef in de kleuren van de aarde waaruit ze de aardappels hebben getrokken die zij daarna aten. In de installatie worden deze beelden én geuren ruimtelijk en levensgroot gematerialiseerd in… ja natuurlijk, aardappels! Een materiaal dat de sfeer in meerdere zintuiglijke waarnemingen aanvult. Dat dit onder invloed van lucht en tijd erg veranderlijk is, benadrukt het gegeven waarmee Dragan de vergankelijkheid en broosheid van het menselijk lichaam symboliseert. Of… schieten er nieuwe scheuten uit?
Het Kunstschouw podium voor deze speciale installatie bestaat uit een antieke schuur van aardappelboer Remijn die ook de aardappelen levert.

naar boven