Bibberende stalen torens

Project bij de Kunstschouw 2010
Bibberende stalen torens van 6 m hoog dansen op speciaal voor hen gemaakte composities en choreografie…
Langs de route van de Kunstschouw ziet u de torens van Michiel van Overbeek dansen op drie composities die door de lieflijke parktuin van Huize Zélandia weerklinken. Als iemand de torens nadert, start de performance op het geluid van de muziek.  De bibberdansvoorstelling vormt een dubbelproject: tegelijkertijd wordt bij het Oerol Festival op Terschelling de dans uitgevoerd door een tweede serie torens.Bibberende Torens - Michiel van Overbeek - Kunstschouw 2010

”Ook torens kunnen bibberen, al weten we niet precies waar ijzer bang voor is”
De installatie Bibberende Torens geeft een doorlopende voorstelling, uitgevoerd door vier slanke, 6 meter hoge torens van stafstaal. op een choreografie van Adriaan Luteijn en op muziek van Ineke van Doorn en Marc van Vugt. De performance bestaat uit de drie delen Atto di Nascita, Gioia di Viver en Convoglio Funebre. De duur van de gehele voorstelling is ongeveer 5 minuten, waarna de torens een paar minuten moeten rusten.

“De Bibberende Torens zijn ontstaan uit een onderzoek naar tijd en beweging. Zonder beweging is er geen tijd, dan staat alles stil. In het project Bibberende Torens heb ik mij gericht op natuurlijke bewegingen. Bomen en planten hebben een heel ander verweer tegen natuurgeweld, ze bewegen mee. Ook stalen torens kunnen zo worden geconstrueerd dat ze zwaaien, bibberen en buigen in de wind en toch blijven staan. De installatie Bibberende Torens bestaat uit vier vijfhoekige torens van ongeveer zes meter hoog en Windvanger. De torens hebben een houten oog wat het publiek in de gaten houdt en een loden hartje. Ze kunnen ook op eigen houtje bibberen en buigen, aangemoedigd door Windvanger… Windvanger zorgt voor de bibberenergie.”

Credits:
Bibberende Torens: Michiel van Overbeek
Choregrafie: Adriaan Luteijn
Muziek: Ineke van Doorn en Marc van Vugt
Beeld (foto/video): Hennie van Ham

naar boven